Kluski na parze są przepyszne ! W mojej rodzinie je się je na dwa sposoby ; z masłem i cukrem lub z bryją czyli gęstym sosem borówkowym .Kiedyś w moim domu potrafiła je zrobić tylko moja mama . Teraz robię je zazwyczaj ja , a moja starsza siostra bardzo chce się nauczyć je robić . 
Oto potrzebne składniki ( na kluski drożdżowe ) ;
-600-800 g mąki pszennej ,
-1 jajko i 1 żółtko ,
- 70 g roztopionej margaryny lub masła ,
- 2 duże łyżki cukru ,
- cukier waniliowy ,
-400 ml mleka ,
- 50 g drożdży ,
Składniki na sos ;
- 1 - 1,5l borówek ,
- budyń waniliowy lub śmietankowy ,
-cukier ( opcjonalnie )
-masło 2 łyżki ,
-cukier waniliowy ,
-woda lub sok borówkowy ,
Wykonanie ;
Ciasto drożdżowe wykonujemy tak samo jak w przepisie ; Ciasto drożdżowe z owocami .
Gdy ciasto wyrasta zajmujemy się bryją . Wlewamy wodę go garnka , wsypujemy borówki i cukier i gotujemy . Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozrobiony z wodą / sokiem i zagotowujemy . Gdy sos będzie już gęsty wyłączamy palnik , a do sosu dodajemy masło . ( trzeba dokładnie wymieszać ,rozpuszczające się pod wpływem ciepła masło ,z masą )
Gdy ciasto drożdżowe już wyrośnie dzielimy je na małe kluski i kładziemy na blat oprószony mąką . Jeżeli nie mamy parowaru to do dużego garnka lejemy 1/2 wody i zagotowujemy . Garnek ten przykrywamy dobrze przepuszczającą ściereczką / nową pieluchą lub specjalnym materiałem i zawiązujemy tak aby na to można było położyć kluski . Na taki garnek dajemy około 4 klusek i przykrywamy je przykrywką lub miską ( tak aby cała para była pod pokryciem i kluski mogły dojść na parze )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz