Seromak ! czyli serniko makowiec .
Połączenie 2 znanych ciast . Troszkę wymaga pracy ale warto , polecam .
KRUCHE CIASTO
- 1,5 szklanki (250 g) mąki
- 1/2 szklanki (100 g) cukru pudru
- 1/2 kostki margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżka wódki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA
- 1 kg sera z wiaderka (dobrej jakości, bez serwatki)
- 1 szklanka (200 g) cukru pudru
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy
- 100 g masła
- 10 g (małe opakowanie) cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA MAKOWA
- 200 g maku
- 1 szklanka (200 g) cukru pudru
- 6 jajek
- 150 g (1 szt.) jabłek
- 1/2 kostki margaryny
- 6 łyżek kaszy mannej (grysiku)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g rodzynek
- 30 g orzechów włoskich
- 20 g smażonej skórki pomarańczowej (klik)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
1.Zagnieć wszystkie składniki ciasta. Umieść w lodówce na godzinę.
Następnie wyłóż nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .Powierzchnię ciasta podziurkuj widelcem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Popiecz ciasto ok. 15 MIN. Wyjmij i wystudź.
2.Możesz użyć gotowej masy makowej z puszki. Ja jednak preferuję wykonanie jej domowym sposobem.
Jeśli jednak chcesz samodzielnie to przygotować to ;Mak przelej wrzątkiem przez sito. Następnie przełóż do garnka, który podgrzewaj. Mak zalewaj małymi porcjami wrzącą wodą i mieszaj do momentu aż całkiem wchłonie wodę. Zakończ wlewanie wody w momencie, gdy zobaczysz, że mak jej już nie chłonie. Ostaw do następnego dnia.
Mak przemiel 3 razy wykorzystując sitko o drobnych oczkach.
Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną.
Następnie cały czas ucierając dodaj mak, starte na grubych oczkach obrane jabłko, proszek do pieczenia, grysik i bakalie (rodzynki namocz a orzechy posiekaj wcześniej) .
Na końcu wmieszaj pianę z białek ubitą na sztywno ze szczyptą soli.
3.Na koniec wmieszaj roztopione i wystudzone masło.Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie, używając 2 widelców, wmieszaj pianę do masy serowej.
Wylej na warstwę makową.Całość piecz przez 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Następnie przykryj wierzch ciasta papierem do pieczenia, zmniejsz temperaturę do 150 °C i piecz jeszcze przez 30 minut.
Ciasto studzimy przy uchylonym piekarniku .
Posypujemy cukrem pudrem i degustujemy !
Smacznego .
Smacznego .
Przepis inspirowany stroną ;http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz