Seromak !


Seromak ! czyli serniko makowiec .
Połączenie 2 znanych ciast . Troszkę wymaga pracy ale warto , polecam .


    KRUCHE CIASTO

  • 1,5 szklanki (250 g) mąki
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wódki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


MASA SEROWA

  • 1 kg sera z wiaderka (dobrej jakości, bez serwatki)
  • 1 szklanka (200 g) cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 g masła
  • 10 g (małe opakowanie) cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA MAKOWA

  • 200 g maku
  • 1 szklanka (200 g) cukru pudru
  • 6 jajek
  • 150 g (1 szt.) jabłek
  • 1/2 kostki margaryny
  • 6 łyżek kaszy mannej (grysiku)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g rodzynek
  • 30 g orzechów włoskich
  • 20 g smażonej skórki pomarańczowej (klik)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

1.Zagnieć wszystkie składniki ciasta. Umieść w lodówce na godzinę.
Następnie wyłóż nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .Powierzchnię ciasta podziurkuj widelcem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Popiecz ciasto ok. 15 MIN. Wyjmij i wystudź.
2.Możesz użyć gotowej masy makowej z puszki. Ja jednak preferuję wykonanie jej domowym sposobem.
Jeśli jednak chcesz samodzielnie to przygotować to ;Mak przelej wrzątkiem przez sito. Następnie przełóż do garnka, który podgrzewaj. Mak zalewaj małymi porcjami wrzącą wodą i mieszaj do momentu aż całkiem wchłonie wodę. Zakończ wlewanie wody w momencie, gdy zobaczysz, że mak jej już nie chłonie. Ostaw do następnego dnia.

Mak przemiel 3 razy wykorzystując sitko o drobnych oczkach.
Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną.
Następnie cały czas ucierając dodaj mak, starte na grubych oczkach obrane jabłko, proszek do pieczenia, grysik i bakalie  (rodzynki namocz a orzechy posiekaj wcześniej) .
Na końcu wmieszaj pianę z białek ubitą na sztywno ze szczyptą soli.

3.Na koniec wmieszaj roztopione i wystudzone masło.Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie, używając 2 widelców, wmieszaj pianę do masy serowej.

Wylej na warstwę makową.Całość piecz przez 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Następnie przykryj wierzch ciasta papierem do pieczenia, zmniejsz temperaturę do 150 °C i piecz jeszcze przez 30 minut.
Ciasto studzimy przy uchylonym piekarniku .
Posypujemy cukrem pudrem i degustujemy !
Smacznego .



Przepis inspirowany stroną ;http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Seromak !

Seromak ! czyli serniko makowiec . Połączenie 2 znanych ciast . Troszkę wymaga pracy ale warto , polecam .     KRUCHE CIASTO 1,5 szkl...