Zupę pomidorową zrobiłam dziś na obiad ponieważ jako pierwsza wpadła mi do głowy ,gdy weszłam do kuchni . Okazało się ,że to był strzał w dziesiątkę ! Jej ugotowanie nie zajęło mi dużo czasu , a wszystkim bardzo smakowała .Ja moją zupę podałam dziś z trój smakowym makaronem .
Składniki ;
- 2 l bulionu / rosołu .
- 2 duże lub 3 małe cebule ,
- 2 łyżki masła ,
-5 -6 świeżych lub marynowanych ,
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego ,
- 1 łyżeczka cukru i soli .
-świeża bazylia ,
-szczypta pieprzu i majeranku .
Sposób wykonania ;
Bulion / rosół doprowadzić do wrzenia . Cebulę obrać i pokroić na bardzo małe kawałki . Na patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim cebulę dodając po łyżeczce cukru i soli . Gdy cebulka nabierze złocistego koloru na patelnie dołożyć pokrojone na mniejsze części pomidory i dusić około 5 - 10 min aż zmiękną . Całość wlać do zupy . Jeżeli w rosole gotowaliśmy marchewki i inne warzywa należy je wyjąć przed miksowaniem , ponieważ nadadzą zupie niepożądany smak . Zupę zmiksować blenderem i podawać z makaronem al dente lub ryżem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz