Ten sos nadaje się do placków , mięs jak i klusek oraz czego byśmy sobie tylko nie wymarzyli < oprócz deserów > . Jest aksamitny i przypomina mi smak obiadów u babci - mojej mistrzyni gotowania w dzieciństwie .
Potrzebne składniki ;
- 1 l bulionu lub rosołu ,
- opcjonalnie grzyby podsmażone na maśle ,
- 2 duże łyżki masła ,
- 3 płaskie łyżki mąki ,
- przyprawy ,
-przyprawa maggi ,
-sól i pieprz do smaku ,
Sposób wykonania ;
Bulion zagotować dodając grzybki . Na patelni rozpuścić masło ,a gdy się już rozpuści i zacznie bulgotać wsypać mąkę i energicznie mieszać jednocześnie zmniejszając palnik . Gdy masa będzie gęsta dolać pół szklanki bulionu i znów zagęścić , i tak jeszcze raz . Zdjąć zasmażkę z ognia i wlać do gotującego się bulionu/rosołu i energicznie wymieszać aby nie powstały grudki . Zagotować i przyprawić do smaku .
OOOO Martynka moja ma bloga jak słodko. :***
OdpowiedzUsuń