Potrzebne składniki ;
-700 g mąki pszennej typ 600 ,
-1 całe jajko i 1 żółtko ,
-2-3 łyżeczki cukru
-1 łyżeczka soli,
- drożdże 1/2 - 3/4 kostki ,
-100 g roztopionego masła lub margaryny ,
-około 300 ml mleka ,
Nadzienie ;
-750 g sera sernikowego ,
-4 -5 łyżek cukru ,
-2 całe jajka i 1 żółtko ,
-1 duża łyżka mąki ziemniaczanej ,
Kruszonka ;
-200 g mąki,
-80 g cukru pudru ,
-120 g miękkiego masła .
Sposób wykonania ;
Masło roztopić , mleko podgrzać ale nie zagotować .Mąkę wsypać do miski i na środku zrobić kopczyk. Dodać do mleka drożdże i cukier oraz 3 łyżki mąki i wymieszać , a następnie wylać całość do miski z mąką . Zostawić do wyrośnięcia na ok 15 min . Po tym czasie dodać jajka , sól , przestudzone masło i wyrabiać przez ok 15 min . Masa powinna być rzadsza na początku , dlatego lepiej wyrośnie . Pod koniec wyrabiania znikną grudki a ciasto będzie elastyczne i sprężyste . Całość przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości .
Kruszonkę zagnieść z podanych składników i schować do lodówki .
Ser wymieszać najlepiej mikserem z pozostałymi składnikami nadzienia . Gdy ciasto już wyrośnie wyłożyć go na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nałożyć na nie masę serową . Na wierzch posypać kruszonką i całość piec około 45 min w 180 stopniach z włączoną opcją termoobiegu ( ale czas ten może być inny , zależny od rodzaju piekarnika )
Smacznego !
Kruszonkę zagnieść z podanych składników i schować do lodówki .
Ser wymieszać najlepiej mikserem z pozostałymi składnikami nadzienia . Gdy ciasto już wyrośnie wyłożyć go na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nałożyć na nie masę serową . Na wierzch posypać kruszonką i całość piec około 45 min w 180 stopniach z włączoną opcją termoobiegu ( ale czas ten może być inny , zależny od rodzaju piekarnika )
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz