Krem bawarski w pomarańczach !


Potrzebne składniki ;

NA KREM BAWARSKI ;


-75 ml mleka,
-100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %,
-50 g cukru,
-2 żółtka,

Ponadto:

-1 łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody,
-250 g śmietanki kremówki 36 %,
-pomarańcze ,
-herbatniki ,
-sos karmelowy ze skórką z pomarańczy( już niebawem przepis) ,
-orzeszki ziemne ,

Sposób przygotowania ;

Mleko i śmietankę wymieszać w rondelku , doprowadzić do wrzenia i wyłączyć . Żółtka utrzeć z cukrem na gęsty krem ,a następnie powoli wlewać zagotowane mleko ze śmietanką .Miksturę przelać z powrotem do garnka i podgrzewać dopóki zgęstnieje ( nie zagotować ! nie przypalić ! )
 Krem przestudzić w zimnej kąpieli wodnej . W tym czasie żelatynę namoczyć w niedużej ilości wody .Pomarańcze pozbawić środków , a orzeszki ziemne podsmażyć na suchej patelni.
Gdy krem będzie już w temperaturze pokojowej należy wlać do niego podgrzaną żelatynę ( nie zagotowaną ) i dobrze wmieszać ( ja wymiksowałam ).Następnie znów lekko schładzamy krem i w tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę . Delikatnie mieszamy ją z kremem i nakładamy do pomarańczowych "pojemniczków" . Chłodzimy w lodówce około 2-3 h . Po wyjęciu z lodówki polewamy dowolnym sosem karmelowym , posypujemy orzeszkami , dekorujemy ciasteczkami . Idealnie do tego deseru są również lody waniliowe lub bakaliowe .
Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Seromak !

Seromak ! czyli serniko makowiec . Połączenie 2 znanych ciast . Troszkę wymaga pracy ale warto , polecam .     KRUCHE CIASTO 1,5 szkl...