Nareszcie weekend , czas na krzątanie się po kuchni . Dziś spontanicznie zrobiłam ciasteczka francuskie , serdecznie polecam .
Potrzebne składniki ;
- 2 opakowania ciasta francuskiego ,
- puszka brzoskwiń ,
- 400 g malin ,
- 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej ,
- budyń waniliowy ,
-cukier waniliowy ,
- masło ( 100 g ) ,
Sposób wykonania ;
Zalewę z brzoskwiń zagotować ze szklanką wody , cukrem waniliowym i cukrem ( do smaku ) . Gdy się zagotuje dodajemy mieszankę mąki , budyniu i 1/3 szklanki wody . Zagotowujemy . Po zgęstnięciu i zdjęciu z palnika dodajemy masło i energicznie mieszamy ( aby w całości się rozpuściło i połączyło z budyniem )
Studzimy .
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na dowolne kształty , pieczemy w 220 stopniach do zarumienienia .
Brzoskwinie kroimy w paski . Na upieczone ciasto francuskie nakładamy workiem cukierniczym ( a gdy nie mamy to używamy poprostu łyżki ) masę , nakładamy brzoskwinie oraz maliny . Posypujemy cukrem pudrem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz