Szarlotka z brzoskwiniami i bezą !

Szarlotka to ulubione ciasto mojego brata . Robię więc ją bardzo często dlatego często coś w niej zmieniam aby nie była monotonna . Tym razem dodałam brzoskwinie i zrobiłam bezę o smaku gumy balonowej . Wyszło naprawdę dobrze . Polecam !

Potrzebne składniki ;

5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotka
Copyright © Smaczny.pl

Ciasto ;

-5 jajek,-1 szklanka cukru kryształu;
-1,5 szklanki mąki pszennej;
-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej;-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
-25dag margaryny .

 Nadzienie ;

-około kg jabłek ,
-brzoskwinie ( opcjonalnie)
-3 łyżki cukru ,
-kisiel ( najlepiej cytrynowy lub truskawkowy) 

 Beza ;

-4 białka , 
- 1/2 szklanki cukru ,
-1 kisiel Frugo różowy i jeden biały ,

Sposób wykonania ;

Jabłka obrać i pokroić w ósemki, brzoskwinie pokroić w kostkę. Smażyć je z cukrem około 15 minut. Ostudzić. Do przestudzonych jabłek i brzoskwiń dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.

 
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier i nadal ubijać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną ciepłą margarynę i ponownie delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać do wyłożonej papierem pergaminowym prostokątnej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180oC na 10 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka z brzoskwiniami  i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec około 30 min , po tym czasie nałożyć bezę z białek i kisielów . Całość piec jeszcze 20 min w temperaturze 160 stopni .









Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotka
Copyright © Smaczny.pl
5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotka
Copyright © Smaczny.pl
5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotka
Copyright © Smaczny.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Seromak !

Seromak ! czyli serniko makowiec . Połączenie 2 znanych ciast . Troszkę wymaga pracy ale warto , polecam .     KRUCHE CIASTO 1,5 szkl...