Potrzebne składniki ;
NA CIASTO ;
- 1 czekolada mleczna ( rozpuszczona w kąpieli wodnej)- 150 g margaryny / masła ,
- 3 jajka ,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ,
- 200 g mąki pszennej ,
- 50 g cukru .
NA PTASIE MLECZKO ;
- 3 jogurty greckie ,- 2 -3 galaretki o smaku owoców leśnych ,
DODATKOWO ;
-borówki ,-maliny ,
-dowolna galaretka do zalania owoców .
Sposób wykonania ;
Ciasto ; Masło utrzeć na puch wraz z cukrem . Dodać jajka i zmiksować . Następnie powoli wlewać rozpuszczoną czekoladę nadal miksując . Dodać również mąkę i proszek do pieczenia .
Wlać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec " do suchego patyczka " . Wyciąć koła za pomocą foremki . ( można też ciasto piec w foremkach na muffiny jeżeli posiadamy ,a wtedy nie będzie konieczności wycinania kół )
Ptasie mleczko ; Zagotować 0,5 l wody . Do garnka wsypać galaretki i zalać je 0,5 l wody i bardzo starannie rozmieszać ( aby cała żelatyna się rozpuściła ) . Przestudzić . Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć to zmiksować ją z jogurtami greckimi ( możemy je zastąpić również śmietaną 30 % oraz dodać do nich cukier waniliowy ) Całość wkładamy do lodówki ( nie może zbytnio stężeć ponieważ nie będzie dobrze się rozprowadzać )
W tym czasie misę wyłożyć folią spożywczą i okrągłymi krążkami ciasta czekoladowego i wylewamy ptasie mleczko . Wkładamy do lodówki . Gdy wierzch stężeje posypujemy go malina i borówkami , a na koniec zalewamy tężejącą galaretką . Całość wkładamy do lodówki aby dobrze się schłodziło .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz