Pyszne , rurki wykonane z ciasta francuskiego z kremem waniliowym . Jak dla mnie pycha ! Naprawdę polecam :D
Potrzebne składniki ;
- 2 opakowania ciasta francuskiego ,- 0,5 l mleka ,
-cukier waniliowy ,
- zółtko,
- waniliowy budyń ,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżka mąki pszennej ,
- 200 g masła / lub margaryny ,
Sposób przygotowania ;
Ciasto francuskie rozłożyć , wycinać z niego podłużne paski i zawijać je na foremki natłuszczone uprzednio masłem lub olejem . ( Z 2 ciast wyjdą około 2 blaszki rurek ) . Piec je w temperaturze 200-220 stopni do momentu otrzymania odpowiedniego koloru ( brązowo -złotego )Mleko wlać do garnka , zagotować z cukrem i cukrem waniliowym . W osobnej miseczce rozmieszać pół szklanki mleka , budyń , mąki i zółtko . Wlać do gotującego się mleka . Doprowadzić do wrzenia i zagotowania się masy . Zostawić do przestudzenia .
Gdy masa będzie juz przestudzona , zmiksować masło na puch i dodawać do niego po łyżce masy budyniowej .
Przestudzone i pozbawione foremek z zewnątrz rurki nadziewać kremem za pomocą worka cukierniczego . Posypywać je cukrem pudrem lub polewać czekoladą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz