W ten sposób wykonuje większość biszkoptów do tortów i ciast . Szczerze mówiąc to nie cierpię biszkoptów do których pod koniec ubija się białka osobno . Zawsze boję się ,że coś nie wypali i biszkopt nie wyjdzie taki jak należy . Tak więc przedstawiam wam moją bezpieczną i pyszną wersję .
Potrzebne składniki ;
-6 jaj ,
-1 cukier waniliowy ,
- 3/4 szklanki cukru ,
-3/4 szklanki mąki pszennej ,
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ,
- 3 spore łyżki oleju ,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 -4 łyżeczki kakao ( jeżeli robimy ciemny biszkopt )
Sposób przygotowania ;
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę . Dodajemy stopniowo po łyżce cukru nadal ubijając . Dodajemy cukier waniliowy , a następnie wlewamy po jednym żółtku . Delikatnie miksujemy . Do masy dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i ewentualnie kakao . Wlewamy olej i wszystko delikatnie mieszamy aby nie było grudek , a masa nie opadła .
Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp 160 stopni z termoobiegiem około 25 minut ( biszkopt powinien wyrosnąć , zarumienić się a jego boki powinny odejść od blaszki )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz