Kruche ciasto , dżem , jabłka , orzechy i beza.. cóż więcej chcieć ?

Potrzebne składniki ;
NA CIASTO 

300 g mąki pszennej
200 g masła
120 gram cukru pudru
2 żółtka

NADZIENIE 

dowolna ilość jabłek
cukier ( opcjonalnie)
cukier waniliowy
kisiel cytrynowy

BEZA 

3 białka
około 250 -300g cukru pudru
łyżeczka mąki ziemniaczanej

DODATKOWO

orzeszki ziemne
konfitura lub dżem ( najlepiej aroniowo jagodowa lub truskawkowa)

Sposób wykonania ;

Z podanych składników zagnieść ciasto i schować do lodówki na 30 min . Po tym czasie rozwałkować je i w kształt koła ( można zrobić tartę lub małe "babeczki" ) . Ciasto nakłuć aby się nie wybrzuszyło i podpiec około 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni .
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce , odcisnąć sok i podsmażyć z cukrem . Na koniec dodać kisiel (proszek) i energicznie wymieszać .
Podpieczone ciasto posmarować dżemem / powidłami , posypać uprzednio podprażonymi orzeszkami i nałożyć warstwę jabłek . Włożyć do piekarnika i po około 5 minutach nałożyć bezę z białek .
Piec do momentu aż beza będzie chrupka z góry a lekko ciągnąca wewnątrz . Posypać cukrem pudrem .
Smacznego !









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Seromak !

Seromak ! czyli serniko makowiec . Połączenie 2 znanych ciast . Troszkę wymaga pracy ale warto , polecam .     KRUCHE CIASTO 1,5 szkl...