Potrzebne składniki ;
NA BISZKOPT
- 5 jaj ,
-3/4 szklanki cukru ( lub mniej )
-budyń waniliowy/śmietankowy ,
-5 łyżek mąki pszennej typ 450 ,
-2 łyżki mąki ziemniaczanej ,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia ,
-1/3 szklanki oleju ,
-2 budynie waniliowe lub śmietankowe ,
-cukier opcjonalnie ,
-150 g masła ,
NADZIENIE
-500 g truskawek w zalewie alkoholowej(wraz z zalewą ) ,-2 budynie waniliowe lub śmietankowe ,
-cukier opcjonalnie ,
-150 g masła ,
DODATKOWO
-czekolada na wierzch,Sposób wykonania ;
Białka ubić na sztywną pianę , dodawać cukier a następnie po jednym żółtku .Przesianą mąkę z budyniami i proszkiem do pieczenia dodać do jaj i wymieszać delikatnie ( nie mikserem ) , dodać oliwę i również delikatnie wmieszać. Biszkopt piec w temp 180 stopni przez około 30 min .
Po upieczeniu wyłożyć od razu na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zawinąć roladę .( dzięki temu biszkopt uformuje się bez problemu )
250 ml wody wymieszać z budyniami i cukrem , truskawki wraz z zalewą zagotować i dodać do nich miksturę . Doprowadzić do wrzenia i mieszać aż zgęstnieje.Przestudzić . Masło ubić na puch i dodawać po łyżce masy .Następnie wyłożyć ją na biszkopt i zawinąć . Polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej . Smacznego !
250 ml wody wymieszać z budyniami i cukrem , truskawki wraz z zalewą zagotować i dodać do nich miksturę . Doprowadzić do wrzenia i mieszać aż zgęstnieje.Przestudzić . Masło ubić na puch i dodawać po łyżce masy .Następnie wyłożyć ją na biszkopt i zawinąć . Polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej . Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz