Potrzebne składniki ;
-400 ml śmietanki 36% ,
-40 g cukru ,
-cukier z waniliowy ,
-laska wanilii ,
-2 łyżeczki wanilii .
DODATKOWO
-Czekolada z całymi orzechami laskowymi,
-posypka ,
-czekolada mleczna .
Sposób wykonania ;
Żelatynę namaczamy w małej ilości wody .Odstawiamy do napęcznienia . Śmietankę gotujemy wraz z cukrem i laską wanilii . Mieszamy aby się nie przypaliło . Gdy śmietanka się już zagotuje wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy 3-4 łyżki gorącej śmietany do żelatyny i mieszamy . Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do śmietanki energicznie mieszając . Na dno foremek , w których będziemy chłodzić Panna Cottę kładziemy kawałki czekolady z orzechami . Zalewamy je Panna Cottą i całość chłodzimy około 2 h . Po tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , deser wyjmujemy z foremek i dekorujemy czekoladą oraz posypką ( w moim wypadku pyszne musli ) .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz