Pieczone , faszerowane jabłka z bezą .



POTRZEBNE SKŁADNIKI ;
-6 jabłek ,
- 2 łyżki otrębów owsianych ,
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych ,
-łyżka otrębów żytnich,
- 2 łyżki miodu ,
-2 łyżki orzechów ziemnych ,
-skórka pomarańczowa ,
-2 łyżki dżemu aroniowo - borówkowego ( lub innego) ,
-cynamon ,
-troszkę masła .

NA BEZĘ ;
-2 białka ,
-6 łyżek cukru ,
-10 g cukru cynamonowego ,
-1 łyżka mąki ziemniaczanej ,
-sól,

DODATKOWO ;
-Śmietana kremówka ,
-cukier puder ,
-cukier waniliowy,
-serek mascarpone ,
-żółtko sparzonego uprzednio jajka ,
-skórka z cytryny/pomarańczy ,
-40 ml mleka,

Sposób wykonania ;
Jabłka umyć i wydrążyć z nich środki . Pozostałe składniki wymieszać ze sobą i faszerować nimi jabłka . Włożyć je na blaszkę lub foremkę wyłożoną papierem / folią i piec przez około 10 min w temperaturze 190 stopni . W tym czasie ubić białka z solą na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną . Bezę nałożyć na jabłka i zmniejszyć temperaturę do 130 stopni . Piec całość około 30 min .
Gdy jabłka będą już gotowe do wyjęcia należy ubić na sztywno schłodzoną śmietankę z cukrem . Serek mascarpone zmiksować z cukrem waniliowym i żółtkiem oraz skórką z pomarańczy i 40 ml .
Upieczone jabłka podawać ze śmietaną i sosem waniliowym .
Najlepiej smakują na ciepło , polecam również z gałką śmietankowych lub bakaliowych lodów .
Są pyszne !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Seromak !

Seromak ! czyli serniko makowiec . Połączenie 2 znanych ciast . Troszkę wymaga pracy ale warto , polecam .     KRUCHE CIASTO 1,5 szkl...