POTRZEBNE SKŁADNIKI ;
-6 jabłek ,
- 2 łyżki otrębów owsianych ,
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych ,
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych ,
-łyżka otrębów żytnich,
- 2 łyżki miodu ,
-2 łyżki orzechów ziemnych ,
-skórka pomarańczowa ,
-2 łyżki dżemu aroniowo - borówkowego ( lub innego) ,
-cynamon ,
-troszkę masła .
NA BEZĘ ;
-2 białka ,
-6 łyżek cukru ,
-10 g cukru cynamonowego ,
-1 łyżka mąki ziemniaczanej ,
-sól,
DODATKOWO ;
-Śmietana kremówka ,
-cukier puder ,
-cukier waniliowy,
-serek mascarpone ,
-żółtko sparzonego uprzednio jajka ,
-skórka z cytryny/pomarańczy ,
-40 ml mleka,
Sposób wykonania ;
Jabłka umyć i wydrążyć z nich środki . Pozostałe składniki wymieszać ze sobą i faszerować nimi jabłka . Włożyć je na blaszkę lub foremkę wyłożoną papierem / folią i piec przez około 10 min w temperaturze 190 stopni . W tym czasie ubić białka z solą na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną . Bezę nałożyć na jabłka i zmniejszyć temperaturę do 130 stopni . Piec całość około 30 min .
Gdy jabłka będą już gotowe do wyjęcia należy ubić na sztywno schłodzoną śmietankę z cukrem . Serek mascarpone zmiksować z cukrem waniliowym i żółtkiem oraz skórką z pomarańczy i 40 ml .
Upieczone jabłka podawać ze śmietaną i sosem waniliowym .
Najlepiej smakują na ciepło , polecam również z gałką śmietankowych lub bakaliowych lodów .
Są pyszne !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz