Drożdżowo francuskie rogaliki z nutellą !

Rogaliki ! O mniami ! Kto ich nie lubi ? Ja nie znam takich ! Z czekoladą , marmoladą , toffi czy też budyniem ..wszystkie pyszne :D
Choć ja typuje w tych z czekoladą , a Ty ?!

 Potrzebne składniki ;

-500 g mąki ( + 5 łyżek do zaczynu ),
-200 g masła ,
-125 ml oleju ,
-5-6 łyżek cukru ( + 1 łyżka do zaczynu ) ,
-1 jajko całe,
-1 jajko ( białko i żółtko osobno ),
-40 g drożdży świeżych,
 -225 ml ciepłego mleka ,
-odrobina soli ,
-cukier waniliowy ,

DODATKOWO ;

-nutella ,
-dżem ,

Sposób przygotowania ;

Z 5 łyżek mąki , mleka , cukru i drożdży zrobić zaczyn . Odstawić na ok 10 min do wyrośnięcia . Do dużej miski przesypać mąkę , dodać odrobinę soli , masło rozpuścić , olej wymieszać z jajkiem , żółtkiem , resztą cukru . Mieszankę wlać do miski z mąką , dodać zaczyn oraz masło . Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia około 1 h w ciepłym pomieszczeniu . Po tym czasie rozwałkować ciasto na kulę ( podsypując mąką ) naciąć ciasto do wewnątrz ( lecz nie przecinać całego koła czyli  środek ma być spójny ) i nakładać na siebie przeciwległe kawałki ciasta . Zostawić do wyrośnięcia kolejne 15 min .
Po tym czasie rozwałkowywać ciasto dzieląc na trójkąty , smarować je nutellą lub dżemem jak również każdym innym dowolnym nadzieniem .

Gotowe rogaliki smarować białkiem roztrzepanego jajka , posypać odrobiną cukru waniliowego i piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 min .






1 komentarz:

  1. Mmm wiesz co chyba skorzystam z tego przepisu, ponieważ rogaliki wyglądają przepysznie, aż chce się je schrupać ;D
    http://deszczowooo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Seromak !

Seromak ! czyli serniko makowiec . Połączenie 2 znanych ciast . Troszkę wymaga pracy ale warto , polecam .     KRUCHE CIASTO 1,5 szkl...