Potrzebne składniki ;
NA CIASTO
-4 jajka ,-budyń ,
-3/4 szkl cukru ,
-1/2 szkl mąki pszennej ,
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej ,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia ,
-60 ml oleju .
NA MASĘ ;
-syrop z puszki brzoskwiń ,-szklanka ( lub trochę więcej) wody ,
-cukier waniliowy ,
-3 łyżki mąki pszennej ,
-1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej ,
-żółtko ,
-150 g masła ,
DODATKOWO
-pokrojone w kostkę brzoskwinie (1 duża puszka ),-dżem morelowy / śliwkowy ,
-czekolada .
Sposób wykonania ;
Białka oddzielamy od żółtek . Ubijamy je na pianę , dodajemy cukier , następnie po jednym żółtku . Wsypujemy przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia ,mieszamy . Na koniec dodajemy olej i również mieszamy . Pieczemy w małej tortownicy do momentu tzw. suchego patyczka w temp 180 stopni .Studzimy i dzielimy na równe blaty .
Do garnka wykładamy dżem i podgrzewamy do momentu aż będzie płynny.
W tym czasie zajmujemy się masą . Do garnka wstawiamy sok z brzoskwiń i gotujemy . W szklance wody mieszamy pozostałe składniki masy i dolewamy tą mieszankę do gotującego się soku . Dobrze mieszamy podczas gotowania .Studzimy . Gdy masa będzie już wystudzona to miksujemy w misce masło na puch i dodajemy po łyżce schłodzonej masy .
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę .
Na każdy blat najpierw nakładamy warstwę rozpuszczonego dżemu , następnie warstwę owoców a na koniec biszkopt . Całość składamy i górę torciku również smarujemy masą . Dekorujemy mleczną lub gorzką czekoladą .
Torcik po przygotowaniu należy schłodzić około 2 h .
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz