Szarlotka spod "samuśkich Tater" !


Przepis na szarlotke prosto z Zakopanego . Cała masa jabłek , sporo ciasta , cynamonu i cukru pudru . Mmmm pycha !




Potrzebne składniki ;


-500 g mąki pszennej,
-200 g masła ,
-2 żółtka ,
-150 g cukru ,
-1 łyżeczka ,
-łyżka kwaśnej śmietany ,
-1,5 kg jabłek ,
-cynamon ,
-cukier waniliowy,
-cukier puder,

Sposób przygotowania ;


Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia i żółtka, na końcu śmietanę. Szybko wyrobić zwartą kulę i wstawić do lodówki na około 30 minut (moje kruche ciasto przypominało konsystencją kruszonkę, więc kuli nie uformowałam :). Po tym czasie wylepić 1/3 ciasta dno tortownicy. Ponakłuwać widelcem i podpiec w temp. 170ºC przez około 10 - 15 minut. Przestudzić.
Kolejną 1/3 ciasta można ( ja nie wylepiałam boków) wylepić boki tortownicy.
2/3 jabłek pokroić w średnią kostkę, resztę zetrzeć na grubej tarce. Przesypać cukrem waniliowym, cynamonem (do smaku), jeśli jabłka są mocno kwaśne - można również posłodzić. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć z nich sok (najlepiej przez ściereczkę, gazę). Wyłożyć na podpieczony spód.
Pozostałe ciasto zetrzeć na górę (dobrze wcześniej włożyć do zamrażarki), lub - pokruszyć, jak ja to zrobiłam.Piec około 1 godziny w temp. 180ºC. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Seromak !

Seromak ! czyli serniko makowiec . Połączenie 2 znanych ciast . Troszkę wymaga pracy ale warto , polecam .     KRUCHE CIASTO 1,5 szkl...