Karpatka !


Potrzebne składniki ;

NA CIASTO :

-5 jajek ,
-125g margaryny ,
-szklanka mąki ,
-szklanka wody ,

NA KREM :

-0,5 litra mleka ( ja zazwyczaj robię podwójną porcję )
- 3łyżki mąki pszennej,
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej ,
- 2 żółtka ,
-cukier waniliowy ,
- 3-4 łyżki cukru ,
-200 gram masła .

Przygotowanie;

Wodę zagotować z margaryną , gdy sie już rozpuści zdjąć garnek z palnika i dodać mąkę . Energicznie wymieszać i znów wstawić na palnik . Dokładnie mieszać aż masa stanie się jednolita i będzie dobrze odchodzić od ścianek garnka . Przestudzić .
Ciasto zmiksować dodając po jednym jajku . Wyłożyć połowę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia podsypanym mąką i piec w temp 220 stopni przez około 25-30 min ,tak samo postąpić z 2 blatem ciasta .

Gdy ciasto się piecze możemy zająć się masą . 3/4 mleka zagotowujemy z cukrami ,a do pozostałego dodajemy mąki , zółtka i dokładnie mieszamy aby nie zostały grudki . Wlewamy do wrzącego mleka i doprowadzamy do zagotowania . Studzimy .
Masło ubijamy na puch dodając po łyżce budyniu . Masą przekładamy oba blaty ciasta i posypujemy go cukrem pudrem . Najlepsze ,gdy jest schłodzone.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Seromak !

Seromak ! czyli serniko makowiec . Połączenie 2 znanych ciast . Troszkę wymaga pracy ale warto , polecam .     KRUCHE CIASTO 1,5 szkl...