Potrzebne składniki ;
NA CIASTO :
-5 jajek ,
-125g margaryny ,
-szklanka mąki ,
-szklanka wody ,
-szklanka mąki ,
-szklanka wody ,
NA KREM :
-0,5 litra mleka ( ja zazwyczaj robię podwójną porcję )
- 3łyżki mąki pszennej,
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej ,
- 2 żółtka ,
-cukier waniliowy ,
- 3-4 łyżki cukru ,
-200 gram masła .
- 3łyżki mąki pszennej,
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej ,
- 2 żółtka ,
-cukier waniliowy ,
- 3-4 łyżki cukru ,
-200 gram masła .
Przygotowanie;
Wodę zagotować z margaryną , gdy sie już rozpuści zdjąć garnek z palnika
i dodać mąkę . Energicznie wymieszać i znów wstawić na palnik .
Dokładnie mieszać aż masa stanie się jednolita i będzie dobrze odchodzić
od ścianek garnka . Przestudzić .
Ciasto zmiksować dodając po jednym
jajku . Wyłożyć połowę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
podsypanym mąką i piec w temp 220 stopni przez około 25-30 min ,tak samo
postąpić z 2 blatem ciasta .
Gdy ciasto się piecze możemy zająć się masą . 3/4 mleka zagotowujemy z cukrami ,a do pozostałego dodajemy mąki , zółtka i dokładnie mieszamy aby nie zostały grudki . Wlewamy do wrzącego mleka i doprowadzamy do zagotowania . Studzimy .
Masło
ubijamy na puch dodając po łyżce budyniu . Masą przekładamy oba blaty
ciasta i posypujemy go cukrem pudrem . Najlepsze ,gdy jest schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz