Risotto !


 Potrzebne składniki ;


  -ryż długoziarnisty ( koniecznie taki )
  -2 cebule ,
 -masło (100 g)
 -grzyby drobno pokrojone i podsmażone wcześniej na maśle ,
 -250 ml białego wina ,
 -1-1,5 litra bulionu ,
-przyprawy ; maggi , kucharek , pieprz , czosnek , natka pietruszki itp.
 -parmezan ,

 Sposób przygotowania ;

Cebulę obierany i kroimy na kosteczkę . Podsmażamy na maśle z dodatkiem łyżeczki soli i cukru . Gdy się zeszkli wsypujemy ryż i podsmażamy około 2- 3 min . Wlewamy wino . Mieszamy co chwile i odparowujemy całość . Gdy wino wyparuje wlewamy chochelkę bulionu , znów czekamy aż odparuje . I tak do momentu aż risotto pochłonie 3/4 bulionu . Dodajemy grzyby i resztkę bulionu . Znów pozostawiamy na ogniu pilnując aby się nie przypaliło . ( ważne jest to aby bulion dodawać porcjami by nie wyszła z tego zupa ryżowa , tylko ryż regularnie wchłaniał bulion i pęczniał ) Doprawiamy do smaku.
Gdy risotto będzie już gotowe nakładamy je na talerz , posypujemy je natką pietruszki i parmezanem .
  SMACZNEGO !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Seromak !

Seromak ! czyli serniko makowiec . Połączenie 2 znanych ciast . Troszkę wymaga pracy ale warto , polecam .     KRUCHE CIASTO 1,5 szkl...