Potrzebne składniki ;
-ryż długoziarnisty ( koniecznie taki )
-2 cebule ,
-masło (100 g)
-grzyby drobno pokrojone i podsmażone wcześniej na maśle ,
-250 ml białego wina ,
-1-1,5 litra bulionu ,
-przyprawy ; maggi , kucharek , pieprz , czosnek , natka pietruszki itp.
-parmezan ,
Sposób przygotowania ;
Cebulę obierany i kroimy na kosteczkę . Podsmażamy na maśle z dodatkiem
łyżeczki soli i cukru . Gdy się zeszkli wsypujemy ryż i podsmażamy około
2- 3 min . Wlewamy wino . Mieszamy co chwile i odparowujemy całość .
Gdy wino wyparuje wlewamy chochelkę bulionu , znów czekamy aż odparuje .
I tak do momentu aż risotto pochłonie 3/4 bulionu . Dodajemy grzyby i
resztkę bulionu . Znów pozostawiamy na ogniu pilnując aby się nie
przypaliło . ( ważne jest to aby bulion dodawać porcjami by nie wyszła z
tego zupa ryżowa , tylko ryż regularnie wchłaniał bulion i pęczniał )
Doprawiamy do smaku.
Gdy risotto będzie już gotowe nakładamy je na talerz , posypujemy je natką pietruszki i parmezanem .
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz