Pierniczki .

Potrzebne składniki ;

-1 jajko ,
-2 szklanki mąki pszennej ( typ 450 )
-1/3 masła ,
-1/2 szklanki cukru ,
-1/2 szklanki miodu ,
-2 łyżeczki przyprawy do piernika ,
-2 łyżeczki kakao ,
-łyżeczka proszku do pieczenia ,

Dodatkowo ;

-konfitura z aronii i borówek amerykańskich ,
-czekolada ,
-cukier puder,

Sposób wykonania ;

Masło , cukier , miód , przyprawę do piernika i kakao podgrzewamy w rondelku . Gdy się zagotuje zdejmujemy z palnika i studzimy . Dodajemy mąkę , proszek do pieczenia i jajko . Mieszamy i zostawiamy na okolo 30 min aby ciasto odpoczęło .
Następnie ciasto należy rozwałkować na blacie oprószonym mąką , wyciąć dowolne wzory i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 6-8 min .
Upieczone ciasteczka można przekładać konfiturą , posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą .
( Pierwszego dnia są o wiele twardsze dlatego najlepsze są gdy przygotujemy je dzień wcześniej.)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Seromak !

Seromak ! czyli serniko makowiec . Połączenie 2 znanych ciast . Troszkę wymaga pracy ale warto , polecam .     KRUCHE CIASTO 1,5 szkl...