Potrzebne składniki ;
-1 jajko ,
-2 szklanki mąki pszennej ( typ 450 )
-1/3 masła ,
-1/2 szklanki cukru ,
-1/2 szklanki miodu ,
-2 łyżeczki przyprawy do piernika ,
-2 łyżeczki kakao ,
-łyżeczka proszku do pieczenia ,
-2 szklanki mąki pszennej ( typ 450 )
-1/3 masła ,
-1/2 szklanki cukru ,
-1/2 szklanki miodu ,
-2 łyżeczki przyprawy do piernika ,
-2 łyżeczki kakao ,
-łyżeczka proszku do pieczenia ,
Dodatkowo ;
-konfitura z aronii i borówek amerykańskich ,
-czekolada ,
-cukier puder,
-czekolada ,
-cukier puder,
Sposób wykonania ;
Masło , cukier , miód , przyprawę do
piernika i kakao podgrzewamy w rondelku . Gdy się zagotuje zdejmujemy z
palnika i studzimy . Dodajemy mąkę , proszek do pieczenia i jajko .
Mieszamy i zostawiamy na okolo 30 min aby ciasto odpoczęło .
Następnie ciasto należy rozwałkować na blacie oprószonym mąką , wyciąć dowolne wzory i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 6-8 min .
Upieczone ciasteczka można przekładać konfiturą , posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą .
( Pierwszego dnia są o wiele twardsze dlatego najlepsze są gdy przygotujemy je dzień wcześniej.)
Następnie ciasto należy rozwałkować na blacie oprószonym mąką , wyciąć dowolne wzory i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 6-8 min .
Upieczone ciasteczka można przekładać konfiturą , posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą .
( Pierwszego dnia są o wiele twardsze dlatego najlepsze są gdy przygotujemy je dzień wcześniej.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz