Potrzebne składniki ;
NA CIASTO
-3 jajka ,
-60 g mąki pszennej ,
-60 g mąki ziemniaczanej ,
-100 g cukru ,
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia .
-60 g mąki pszennej ,
-60 g mąki ziemniaczanej ,
-100 g cukru ,
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia .
MASA CYTRYNOWA
-2 opakowania budyniu śmietankowego ,
-125 ml soku z cytryny ,
-szklanka cukru ,
-150 g masła ,
-woda ,
-125 ml soku z cytryny ,
-szklanka cukru ,
-150 g masła ,
-woda ,
PONCZ ;
-sok z cytryny(2/3,
-cukier puder (opcjonalnie) ,
-woda (1/3),
-cukier puder (opcjonalnie) ,
-woda (1/3),
WARSTWA WIERZCHNIA ;
-Śmietana kremówka ,
-śnieżka ,
-galaretka cytrynowa,
-cukier waniliowy .
-śnieżka ,
-galaretka cytrynowa,
-cukier waniliowy .
Sposób przygotowania ;
Białka ubić , dodać cukier i nadal miksować , następnie dodać zółtka . Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia i wymieszać drewnianą/sylikonową łyżką . Piec w temp.180 * przez 20 minut .
Gdy biszkopt się upiecze należy go nasączyć .
Sok z cytryny , cukier i szklankę wody gotujemy . W 1/2 szklanki wody mieszamy budynie i wlewamy do gotującej się mieszanki . Gdy zacznie wrzeć i zgęstnieje zdejmujemy z palnika i studzimy .
Zimny budyń miksujemy z utartym na puch masłem .Masę wykładamy na naponczowany biszkopt .
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody , przestudzamy . Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru waniliowego i śnieżki . Gdy będzie już sztywna dodajemy po parę łyżek galaretki miksując na niskich obrotach . Gdy całość już połączymy wykładamy masę na ciasto . Schładzamy całość w lodówce przez minimum 1,5 - 2 h .
Gdy biszkopt się upiecze należy go nasączyć .
Sok z cytryny , cukier i szklankę wody gotujemy . W 1/2 szklanki wody mieszamy budynie i wlewamy do gotującej się mieszanki . Gdy zacznie wrzeć i zgęstnieje zdejmujemy z palnika i studzimy .
Zimny budyń miksujemy z utartym na puch masłem .Masę wykładamy na naponczowany biszkopt .
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody , przestudzamy . Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru waniliowego i śnieżki . Gdy będzie już sztywna dodajemy po parę łyżek galaretki miksując na niskich obrotach . Gdy całość już połączymy wykładamy masę na ciasto . Schładzamy całość w lodówce przez minimum 1,5 - 2 h .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz