Te babeczki to coś pysznego! Świetny słodki dodatek do kawy lub herbaty. Ja pokażę wam dwie odsłony babeczek ,które wykonałam tylko ,że w 2 osobnych postach . ( Ich wykonanie się dosyć różniło - oprócz ciasta ,które w obu przypadkach jest takie samo )Oto przepis na babeczki z nadzieniem serowo- bananowo- czekoladowym.
Potrzebne składniki
NA CIASTO ;
-3/4 margaryny "Palma"
-350 g mąki ( lub troszkę więcej )
-150 g cukru pudru lub zwykłego cukru ,
- 3 jajka ,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia .
NA NADZIENIE ;
- 400 g sera twarogowego z wiaderka ,
-1 jajko ,
- 1 budyń bananowy ,
- 1/3 budyniu czekoladowego ,
- cukier ( opcjonalnie)
DODATKOWO ;
-3/4 czekolady ,
-2 łyżki śmietanki 18%
Sposób wykonania ;
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 30 min . W tym czasie zająć się nadzieniem.
Ser wymieszać z jajkiem , budyniami i cukrem . Wrzucić do powstałej masy 1/4 posiekanej czekolady , a resztę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką .
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykładać nim posmarowane wcześniej ( olejem lub masłem )foremki na babeczki lub blaszkę na muffiny. Na ciasto nakładać masę serową .
Całość piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 min . ( ciasto musi się zarumienić , a masa stężeć )
Przestudzone babeczki posmarować po wierzchu masą czekoladową . Podawać schłodzone .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz