Ptysie to wypieki z ciasta parzonego z kremem lub bitą śmietaną oraz posypywane cukrem pudrem lub polewą czekoladową . Zazwyczaj przecina się je na pół i wypełnia kremem ale ja wolę wypełniać je od środka szprycą przez jeden mały otwór . Moje ptysie w dodatku polałam białą czekoladą i posypałam cukrem pudrem.
Potrzebne składniki na ciasto ;
-1 szklanka wody ,
-100 gram margaryny ,
-1 szklanka mąki ,
-4 jajka ,
Potrzebne składniki na krem ;
-1/2 l mleka ,
-2 żółtka,
- cukier waniliowy ,
- 3 łyżki cukru ( opcjonalnie)
- 200 gram masła ,
- 3 łyżki mąki pszennej ,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej .
Sposób wykonania ;
Wodę i margarynę zagotować . Gdy zaczną wrzeć dodać mąkę , zmniejszyć ogień o dokładnie mieszać ( nie wolno przypalić !!! ) do momentu aż ciasto będzie dobrze wymieszane i będzie odchodziło od ścianek garnka.Przestudzić .
Po przestudzeniu miksować masę dodając po jednym jajku . Wykładać na blaszkę łyżką bądź specjalnym rękawem cukierniczym i piec w temperaturze 180 * - 200 Stopni przez około 20 - 25 min .
3/4 mleka wlać do garnka i zagotować z cukrami . W osobnej miseczce wymieszać pozostałe składniki aby nie powstały grudki i dodać do gotującego się mleka . Mieszać do zgęstnienia masy . Przestudzić ** . Zmiksowane masła na puch utrzeć z masą budyniową i nadziewać ptysie .
![]() |
Smacznego !!! |
**Jeżeli nie mamy na to czasu można do gorącej masy dodać masło ( które się roztopi ) i dokładnie wymieszać aby się dobrze połączyła masa wraz z masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz