Ptysie z kremem waniliowym !

Ptysie to wypieki z ciasta parzonego  z kremem lub bitą śmietaną oraz posypywane cukrem pudrem lub polewą czekoladową . Zazwyczaj przecina się je na pół i wypełnia kremem ale ja wolę wypełniać je od środka szprycą przez jeden mały otwór . Moje ptysie w dodatku polałam białą czekoladą i posypałam cukrem pudrem.

 
Potrzebne składniki na ciasto ;

-1 szklanka wody ,
-100 gram margaryny ,
-1 szklanka mąki ,
-4 jajka ,

Potrzebne składniki na krem ;

-1/2 l mleka ,
-2 żółtka,
- cukier waniliowy ,
- 3 łyżki cukru ( opcjonalnie)
- 200 gram masła ,
- 3 łyżki mąki pszennej ,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej .

 Sposób wykonania ;

Wodę i margarynę zagotować . Gdy zaczną wrzeć dodać mąkę , zmniejszyć ogień o dokładnie mieszać ( nie wolno przypalić !!! ) do momentu aż ciasto będzie dobrze wymieszane i będzie odchodziło od ścianek garnka.Przestudzić . 
Po przestudzeniu miksować masę dodając po jednym jajku . Wykładać na blaszkę łyżką bądź specjalnym rękawem cukierniczym i piec w temperaturze 180 * - 200 Stopni przez około 20 - 25 min . 

3/4 mleka wlać do garnka i zagotować z cukrami . W osobnej miseczce wymieszać pozostałe składniki aby nie powstały grudki i dodać do gotującego się mleka . Mieszać do zgęstnienia masy . Przestudzić ** . Zmiksowane masła na puch utrzeć z masą budyniową i nadziewać ptysie . 






 Smacznego !!!


 * Jeżeli pieczemy z termoobiegiem to zamiast temperatury 200 nastawiamy 180 stopni .
**Jeżeli nie mamy na to czasu można do gorącej masy dodać masło ( które się roztopi ) i dokładnie wymieszać aby się dobrze połączyła masa wraz z masłem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Seromak !

Seromak ! czyli serniko makowiec . Połączenie 2 znanych ciast . Troszkę wymaga pracy ale warto , polecam .     KRUCHE CIASTO 1,5 szkl...