To ciasto jak dla mnie w smaku jest prawie identyczne co małe batoniki "bounty" . Jak zwykle nieco zmodyfikowałam znane przepisy i oto przepis oraz zdjęcia . Jak dla mnie smakuje bosko :D
Potrzebne składniki ;
- 5 jaj ( białka i żółtka oddzielnie )
- 3/4 szklanki cukru ,
- budyń czekoladowy ,
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ,
-2-3 łyżki oleju ,
-1-2 łyżeczki proszku do pieczenia ,
NA MASĘ ;
-1/2 l mleka ,
-250g lub więcej kokosu ,
-5-6 łyżek kaszy manny ,
-cukier waniliowy ,
- 2-3 łyżki cukru ,
-200 gram masła ,
Dodatkowo ;
- 1 lub 2 mleczne czekolady ,
-2 łyżki nutelli ,
-4 łyżki mleka ,
-biszkopty i gorzka czekolada do dekoracji ,
Sposób przygotowania ;
Biszkopt ; Białka ubić na sztywną pianę , dodawać po łyżce cukier , następnie po jednym żółtku . Dodać przesianą mąkę , proszek do pieczenia , budyń i olej . Wymieszać drewnianą łyżką . Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec około 25 minut . ( boki biszkoptu muszą odejść od blaszki )
Masa ; Zagotować mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym . Dodać kokos i grysik . Zagotować i doprowadzić do zagęszczenia masy. Gdy masa mocno zgęstnieje należy dodać masło i dokładnie rozmieszać . ( masło roztopi się pod wpływem ciepła )
Wlać do garnka wodę i zagotować . Gdy woda się gotuje nałożyć na garnek miskę i wlać do niej mleko , dodać nutellę i czekoladę połamaną w kostki . Dokładnie rozpuścić aby cała masa była jednolita . Całość wylać na biszkopt i równomiernie rozprowadzić .
Na górę nałożyć masę kokosową , wygładzić i posypać pociętymi biszkoptami oraz gorzką czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki na około godzinę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz