Potrzebne składniki ;
NA BISZKOPT ;
- 5 jaj ,
-3/4 szklanki cukru ( lub mniej )
-budyń waniliowy/śmietankowy ,
-5 łyżek mąki pszennej typ 450 ,
-2 łyżki mąki ziemniaczanej ,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia ,
-1/3 szklanki oleju ,
NA MASĘ ;
-szklanka mleka 3,2% ,
-cukier waniliowy ,
-200 g masła ,
-3/4 szklanki cukru ( lub mniej ) ,
-2 szklanki mleka w proszku ,
-150-200 g serka mascarpone ,
DODATKOWO ;
-biała czekolada (rozpuszczona w kąpieli wodnej z odrobiną śmietanki lub mascarpone),
-czekolada mleczna do dekoracji ,
Sposób wykonania ;
Białka ubić na sztywną pianę , dodawać cukier a następnie po jednym żółtku .Przesianą mąkę z budyniami i proszkiem do pieczenia dodać do jaj i wymieszać delikatnie ( nie mikserem ) , dodać oliwę i również delikatnie wmieszać. Biszkopt piec w temp 180 stopni przez około 30 min .
Po upieczeniu przestudzić i przeciąć na pół .
Mleko zagotować z cukrami , przestudzić (najlepiej aby była chłodniejsza niż masło ).
Masło utrzeć na puszystą pianę , dodawać powoli masę mleczną i miksować.,dodać mascarpone .Następnie dosypywać mleko w proszku i miksować do momentu połączenia składników .
Masę wyłożyć na jeden blat biszkoptowy , przykryć drugim i polać całość rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą . Wierzch posypać czekoladą mleczną .
Ciasto schłodzić .
Smacznego !
Mniam! Zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńhttp://invictaewa.blogspot.com/
Obserwujemy?