Puszysty sernik z czekoladą !

Ten sernik przygotowałam już jakiś czas temu ,a przepis cierpliwie czekał na opublikowania i w końcu musiał się doczekać, bo warto taki przepis pokazać. Nie jest to typ " ciężkiego " sernika . Ten jest lekki i aksamitny . 


Potrzebne składniki ;

- 1 kg sera z wiaderka / 2 krotnie zmielonego .
-8 jaj ( białka i żółtka osobno ),
- 3/4 szklanki cukru ( opcjonalnie ),
-cukier waniliowy,
- 1 budyń waniliowy / śmietankowy ,
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej .

Dodatkowo ;

- biszkopty ,
- dowolna czekolada ,
- 2-3 łyżki śmietanki ,

Sposób wykonania ;

Białka oddzielić od żółtek . Żółtka ubić z  cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę . Dodawać po jednej łyżce sera . Gdy ser będzie już jednolity z koglem dodajemy mąkę i budyń . W osobnym pojemniku ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli . Następnie należy delikatnie połączyć je z masą serową . Sernik wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia oraz biszkoptami i pieczemy w temp 150 stopni około godzinę .

Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach . Następnie wkładamy go do lodówki .
Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy wierzch sernika . Schładzamy .





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Seromak !

Seromak ! czyli serniko makowiec . Połączenie 2 znanych ciast . Troszkę wymaga pracy ale warto , polecam .     KRUCHE CIASTO 1,5 szkl...