Ten sernik przygotowałam już jakiś czas temu ,a przepis cierpliwie czekał na opublikowania i w końcu musiał się doczekać, bo warto taki przepis pokazać. Nie jest to typ " ciężkiego " sernika . Ten jest lekki i aksamitny .
Potrzebne składniki ;
- 1 kg sera z wiaderka / 2 krotnie zmielonego .
-8 jaj ( białka i żółtka osobno ),
- 3/4 szklanki cukru ( opcjonalnie ),
-cukier waniliowy,
- 1 budyń waniliowy / śmietankowy ,
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej .
Dodatkowo ;
- biszkopty ,
- dowolna czekolada ,
- 2-3 łyżki śmietanki ,
Sposób wykonania ;
Białka oddzielić od żółtek . Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę . Dodawać po jednej łyżce sera . Gdy ser będzie już jednolity z koglem dodajemy mąkę i budyń . W osobnym pojemniku ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli . Następnie należy delikatnie połączyć je z masą serową . Sernik wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia oraz biszkoptami i pieczemy w temp 150 stopni około godzinę .
Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach . Następnie wkładamy go do lodówki .
Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy wierzch sernika . Schładzamy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz