Całkiem niezła tarta ,która zasmakowała mojemu tatusiowi . Najpierw zjadł jeden dosyć spory kawałek , a gdy dołożyłam mu kolejny nawet nie zaprotestował i zjadł bez wahania .Można ją zrobić z dowolnymi owocami , które tylko mamy pod ręką . Ja akurat wykorzystałam truskawki i czereśnie z ogródka.
Oto potrzebne składniki ;
SPÓD ;
- 1 jajko,
-100 gram masła lub margaryny,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
-200 gram mąki ,
KREM WANILIOWY ;
-2 żółtka ,
-400 ml mleka,
-cukier waniliowy,
- 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( z kopką )
-2 płaskie łyżki cukru ( opcjonalnie )
- 100-150 gram masła lub margaryny palmy ,
+dowolne owoce na górę tarty
Wykonanie ;
Składniki na ciasto wyrobić i odłożyć do lodówki na ok 30 min . W tym czasie zająć się masą . 3/4 mleka zagotować z cukrami , a do pozostałego mleka wsypać mąki , i wlać żółtka . Dokładnie wymieszać żeby nie pozostały grudki ( można mikserem ) . Wlać do gotującego się mleka z cukrem . Gotować do zgęstnienia tak aby masa się nie przypaliła . Ostudzić . Następnie utrzeć masło lub margarynę na puszystą masę i dodawać po 1-2 łyżce masy budyniowej .
Ciasto wyjąć z lodówki , wyłożyć nim blachę do tart ( wyłożoną papierem do pieczenia) nałożyć na ciasto kolejną warstwę papieru do pieczenia i obciążyć (np. fasolą) . Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 12- 15 min , po czym odciążyć , zdjąć papier z góry i piec przez kolejne 6-8 minut .
Na gotowe ciasto nałożyć krem i dowolne owoce . Włożyć do lodówki na około godzinę i podawać schłodzone .
![]() |
SMACZNEGO!! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz